Annika Winsth, Handelsbanken och Günther Mårder, Företagarna

Seminarium: Annika Winsth & Günther Mårder

Annika Winsth, Handelsbanken och Günther Mårder, Företagarna

Hur mår vår ekonomi?

Hög inflation, stigande räntor och fallande börser leder till pessimism bland hushållen och minskar köpkraften. Under första halvan av 2022 gick det fortfarande ganska bra för svensk ekonomi, men nu tror spanarna på en inbromsning framöver. Kan vi ”våga vägra lågkonjunktur”?

Konjunkturutvecklingen har stor betydelse för företagen och samhällsekonomin i stort. Och den svenska ekonomiska politiken har förbättrats de senaste decennierna där inflationsmål, överskottsmål och en flytande växelkurs har lett till stabilare förutsättningar för många företag. Står nu ekonomin inför nya utmaningar? Kan vi vänta oss en bestående hög inflation och svag tillväxt i omvärlden? Och hur påverkade blir vi av en förändrad demografi?

Günther och Annika ger oss några enkla tips som vi företagare kan tänka på när det är lågkonjunktur.

BIO:
Günther Mårder är vd på Sveriges största företagarorganisation Företagarna sedan år 2015. Han arbetar dagligen med att skapa förutsättningar för att företagare ska bli mer framgångsrika. Günther har tidigare arbetat som sparekonom på Nordnet Bank, varit vd på Aktiespararna samt varit ordförande för Unga Aktiesparare. Studierna genomförde han på Handelshögskolan i Stockholm där han även var kårordförande under ett år. Günther brinner för att inspirera och lära ut utifrån sina erfarenheter och kunskaper. Hans intressen utöver att skapa bättre förutsättningar för företagare att bli framgångsrika är investeringar och sparande samt körsång.

Annika Winsth har arbetat på Nordea sedan 1995 och är, sedan december 2008, chefekonom där. Hon är även styrelseledamot på Institutet för framtidsstudier. 2012 utsågs hon till årets svenska bankpersonlighet av den svenska affärstidningen Privata affärer. Innan Nordea arbetade Annika på Finansdepartementet, efter avslutade studier i ekonomi vid Lunds universitet.