Företagarpanelen

Tack för att ni var med oss!

Nacka Företagarträff Digital 2021

Företagarpanelen

Vi saknade att möta er, kunna samtala och skratta ihop. Årets Företagarträff blev inte som förväntat, men vi är ändå otroligt glada för att så många var med oss! 

487 st företagare och företagsledare anmälde sig till vår allra första digitala Nacka Företagarträff.

Vi blev lite tagna på sängen om vi ska vara helt ärliga, och fick snabbt tänka om inför sändningen. I en perfekt värld hade vi både kunnat se varandra och haft tid för diskussioner i mindre grupper. Nu när vi blev vi så många fick vi ta hänsyn till begränsningar i tekniken och tiden.

För vår del blev det en givande förmiddag och vi fick med oss en del nyttigheter. Inte minst från chatten, där det kom bra frågor och synpunkter hela tiden.

Fortsätt gärna att komma med tips om hur Träffen kan bli ännu bättre. Oavsett om den är digital eller fysisk.

Invigningen

Anders Börjesson, Näringslivsdirektör Nacka kommun och Carl-Johan Eiderbrant, Företagarna Nacka Värmdö öppnade som vanligt och välkomnade vår moderator för förmiddagen upp på scen: Amanda Svensson, Företagarna och Swedish Software.

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka kommun, höll invigningstalet och därefter tog Amanda Thunberg, ordförande Företagarna Nacka Värmdö, över scenen.

Robert Bergqvist: Pandemins effekter på ekonomin

Som chefsekonom på SEB och i sina tidigare roller, bland annat på Riksbanken, har Robert varit med om fler upp- och nedgångar i ekonomin. Nu hade han analyserat pandemins effekter på ekonomin åt oss.

Det vi fick med oss, i korta drag:

– Överlag så går ekonomin i Sverige bra. Börsen är stark och priserna på bostadsmarknaden ökar stadigt.
– Inflationen är inte ett problem i ett uppstart/omstarts-perspektiv.
– Branschmässigt finns det företag som går väldigt bra och andra som går riktigt dåligt. Detta är inte ett ekonomiskt problem utan ett resultat av pandemin.

Günther Mårder: Pandemins effekter på företag

Günther, vd på Företagarna arbetar dagligen med att skapa förutsättningar för att företagare ska bli mer framgångsrika. Hans spaningar gällande pandemins effekter på företagen lärde oss bland annat:

– De statliga stöden har inte kommit fram till företagen, vilket är ett stort problem. Det tar alldeles för lång tid innan stöden betalas ut vilket gör att många företag kan gå i konkurs under tiden.
– I vissa branscher kommer återhämtningen gå långsammare, kanske inte ens tillbaks till gamla nivåer på grund av beteendeförändringar.
– Det finns helt nya affärsidéer att ta sig an, i pandemins spår. Se dig omkring!

Företagarpanelen

Efter de två första talarna tog Företagarpanelen plats på scen. Vi fick det lokala perspektivet av Anki Lenksjö, Handelsbanken Nacka, John Hultberg, vice vd RP, Emma Nilsson, vd ICA Maxi Nacka och Mattias Celinder, Affärsområdeschef Fastighet Atrium Ljungberg.

Allt har gått väldigt snabbt, nya kundbeteenden har tvingat fram nya lösningar. De konstaterar att de små företagen biter ihop och kanske vi inte har sett så mycket nedgång, trots allt. Några har fått sätta in extra personal för att administrativt kunna klara av stödpaketen från staten. Den lokala samverkan har varit bra, för snabb omställning.Ett exempel är att ICA Maxi lånat personal från hotellverksamheter i Nacka.

De kunde konstatera att Nacka Företagarträff betytt mycket för dem, genererar ekonomiskt värde och ger dem mer kontakter och kunder.

Karin af Klintberg och David Batra: Komisk och Kreativ kommunikation

Karin är superproducenten som driver Af Nexiko, har vunnit många fina priser och skiter i vad andra vill ha och vad som säljer. Hon utgår ifrån sig själv och gör TV som berör!

Vi fick några nyttiga tips när det kommer till kommunikation:
– Utgå från en tioårings perspektiv när du kommunicerar. Visa vad du menar, med kroppsspråk, i stället för att försöka förklara med ord – ”show don´t tell”.
– I varje HA HA finns några AHA och det oväntade är ett fantastiskt verktyg för kommunikation.

David Batra gav oss både skratt och handfasta råd för hur vi kan använda humorn för att nå ut:
– För att vara en lyckad komiker/kommunikatör kan du använda tre delar – ditt yttre, ditt inre och din miljö. Bjud på dig själv – erfarenheter, fel och brister – och dina medarbetare kommer att lyssna mer på vad du har att säga.
– Åk på charter-resa till kontoret, för att få en lite roligare vardag.
– Från och med nu kommer vi alltid se på tomaterna på ICA med lite andra ögon …

Behind the scenes

Nacka Företagarträff Digital sändes från Pumphuset by Business Lounge i Järla sjö.

Vi i arrangörsgruppen vill verkligen tacka alla partners som gör det här möjligt, våra talare och ni som deltog på distans. Kanske kan vi ses i höst, vi vet i alla fall att vi håller alla tummar för det!