Årets Nackaföretag

2024: Technix IT

Motivering:

Technix IT grundades i januari 2020 och hamnade rakt i en brinnande pandemi. Trots omvärldsläget har bolaget utvecklat både smarta företagsnära tjänster och vuxit helt organiskt. Företaget har idag 20 medarbetare och en omsättning på snart 85 mkr för sitt fjärde räkenskapsår 2023. Huvudkontoret ligger på Kvarnholmen i Nacka och bolaget har visat positivt resultat varje år sedan starten.

Genom att bara rekrytera seniora medarbetare, ha kollektivavtal och schyssta villkor för både sina kunder och medarbetare så har bolaget kunnat träffa rätt i sitt erbjudande både mot mindre, mellanstora och enterprisekunder. Med mottot ”Smarta lösningar för smarta företag!” har Technix IT gjort ett betydande avtryck på IT-marknaden.

2023: Stockholms Båtsnickeri

Motivering:

Här finns klassiskt, urgammalt hantverk och kunnande som varvas med ultramodern hitech. Ett företag som ideligen och välförtjänt röner internationell uppmärksamhet och framgång. En leverantör av rang som, ödmjukt men stolt, radar upp både nybyggnation av gammalt på nytt sätt och förnyelse av gamla klenoder.
Det handlar om entreprenörskap, kultur, konst och passionerat hantverk när det är som bäst. I den kombinationen blir det ofta väldigt, väldigt vackert.

2022: ICA Maxi Nacka

Motivering:

Genom ett kreativt entreprenörstänk, motiverade och serviceinriktade medarbetare, samt ett empatiskt och ansvarstagande engagemang i lokalsamhällets utveckling, har ICA Maxi Nacka imponerat även utanför Nackas gränser.
De är prisbelönta, samhällsengagerade och miljömedvetna. ICA Maxi Nacka är 
en exceptionellt kunnig och serviceinriktad butik med oerhört nöjda kunder 
samt en lönsamhet som gör företaget till en stjärna i klassen.

2021: Familjeläkarna i Saltsjöbaden

Motivering:

Bolaget har med en stabil och fin utveckling under åren utökat med flera enheter. Målet är att erbjuda sina patienter lika bra vård som de vill ge sina egna familjer. Med engagemang, medkänsla och omtanke gör de verkligen skillnad för sina kunder, i livets olika skeden.
Med hjärtat i Saltsjöbaden och ambitioner långt utanför Nackas gränser bidrar de på ett mycket positivt sätt till företagsklimatet. Under pandemin har de uppmärksammats som hjältar. Enligt patienterna var de det redan innan och fortsätter förmodligen vara det även i framtiden.

2020: Gärdets Bygg

Motivering:

Bolaget har under lång tid visat en fin och stabil utveckling. Med engagerade ägare och medarbetare som ges chans att växa, byggs ett bolag där det mesta är möjligt. Med fokus på proffsjobb och nöjda kunder tar de ansvar och löser problem. Vinnarinstinkten finns och med rätt kompetens och hög kvalitet tar de sig an brandskador, flyttar hus och bygger ambassader. Genom sitt lärlingsprogram bidrar de till att locka fler ungdomar till branschen och löser sitt eget kompetensbehov på lång och kort sikt.

2019: Boo Energi

Motivering:

Boo Energi utmärker sig med ett starkt engagemang för miljö och hälsa. 
Med träningsappen stimulerar de till ett hälsosamt liv som också ger 
kunderna en sänkt energikostnad. Dessutom bidrar Boo Energi, genom 
Boo-fonden, till en mer glädjefylld tillvaro för regionens barn och ungdomar.
Boo Energi ligger i framkant för omställning till solenergi 
och erbjuder alltid 100% miljömärkt el.
Med en imponerande utveckling skänker årets pristagare ett mervärde till Nacka 
och bidrar till samhällets utveckling långt utanför sitt verksamhetsområde.

2018: Youth & Care

Motivering:

Youth & Care väljer att se hela människan och dimensionera insatser efter dennes behov. Affärsidén bygger på att hjälpa människor med utmanande grundförutsättningar att lyckas. Det åstadkommer man genom att skapa en fungerande tillvaro där ett tryggt boende, en fungerande sysselsättning och en meningsfull fritid är viktiga ingredienser. Målet är att varje individ ska kunna leva sitt liv som man själv vill. Youth & Care är ett företag som i bred bemärkelse drivs av mänskligt engagemang där empati omvandlas till entreprenöriell kraft. Detta med stor framgång.

2017: Dipart

Motivering:

Dipart har genom att gemensamt ta fram kärnvärden för företaget, medarbetarna och verksamheten, lyckats få tydliga ledstjärnor som engagerar och entusiasmerar hela deras organisation. En tongivande lydelse ur kärnvärden säger att “Vi vill bidra till en sund samhällsutveckling och vara ett föredöme och ge inspiration till andra”. Diparts stora samhällsengagemang, bland annat för härbärget Convictus och vision.nu, har bidragit till att framgångarna inte har låtit vänta på sig. Dipart är således en mer än väl värdig vinnare priset som Årets Nackaföretag 2017.

2016: Dustin

Motivering:

En omsättning på över 8 miljarder kronor, en vinst på 120 miljoner, en av Nordens största e-handelsbutiker med 200.000 IT-produkter och tjänster, 900 entusiastiska, entreprenöriella medarbetare och en kraftigt övertecknad börsintroduktion – vilken makalös utveckling för det som startade som en sidoverksamhet till en liten zoo-affär. En sann framgångssaga som visar att i Nacka är allt möjligt.

2015: RP – Recycling Partner

Motivering:

Årets NackaFöretag har en affärsidé som är som klippt och skuren i den snabbväxande företagarkommunen Nacka – att lösa kontorens möbelproblem genom att köpa, sälja och hyra ut kontorsmöbler. Att förvandla begagnat till nytt är dessutom i allra högsta grad lönande, både för RP, deras kunder och inte minst miljön.

2014: HOUDINI SPORTSWEAR

Motivering:

Kan man annat än hylla ett företag vars ägare inte bara är sanna entreprenörer utan också vår gemensamma miljös kanske mest livaktiga ambassadörer? Ett gäng eldsjälar som ständigt visar att framgång inte stavs trend, kortsiktighet och slit-och-släng utan tidlöshet, kompromisslös utveckling och unik hållbarhet för både plagg och omvärld. Houdinis egen hållbarhet tycks minst lika god – från 1,5 till 80 miljoner kronor i omsättning på bara elva år!

2013: Rebtel

Motivering:

Rebtel är verklighetssagan om ett litet Nacka-företag som på bar några år möblerat om världskartan för IP-telefoni och sett omsättningen öka från 0 till över 500 miljoner kronor. Hemligheten? Två kreativa entreprenörer och en tjänst som är betydligt bättre och billigare än den som hittills dominerat marknaden.

2012: Per Sjögren Livs / ICA Supermarket Saltsjöbaden

Motivering:

Genom engagerat entreprenörstänkande, lyhört lyssnande på kunderna och motiverade medarbetare har Per Sjögrens Livs, det vill säga ICA Supermarket i Saltsjöbadens centrum, på bara några år utvecklats till en exceptionellt kunnig och serviceinriktad butik, med ovanligt nöjda kunder och en lönsamhet som gör den till stjärna i klassen.

2011: Nacka Trä & Byggvaror AB (Bygg-Ole)

Motivering:

Med fötterna stadigt förankrade i Nacka/Värmdö och ett ständigt öppet öra för kundernas behov och krav, har Sven Gustafssons lilla snickerifabrik från 1945 förvandlats till en tvåhövdad gigant i regionens allt flitigare byggande: Nacka Trä, ledande leverantör till Stor-Stockholms byggare, och Bygg-Ole, ”stans vaknaste byggvaruhus”.

2010: Gant Sverige AB

Motivering:

Drömmen om Amerika har aldrig känts så amerikansk som när den kommer från Nacka, Sveriges eget New England. Gant, som skapat ett av världens mest framgångsrika varumärken i en av världens mest trendkänsliga branscher, omsätter idag åtta miljarder kronor via över 800 Gant-butiker och cirka 4.000 återförsäljare i knappt 70 länder.

2009: Olerup SSP AB

Motivering:

Olerup SSP AB har framgångsrikt kommersialiserat produkter för vävnadstypning med molekylärbiologisk teknik vid transplantation av organ och benmärg. Företaget har uppvisat stabil tillväxt sedan starten 1992, har försäljning i drygt 40 länder och är Sveriges mest lönsamma bioteknikföretag.

2008: Atlas Copco AB

Motivering:

Nackas äldsta företag, grundades på dagen för exakt 135 år sedan. Med huvudkontoret fortfarande kvar i Nacka är man världsledande inom kompressorer, bergborrar och verktyg för bilindustrin. Till var tredje bil som tillverkas i västvärlden och 90% av allt öl som bryggs används maskiner från Atlas Copco. Med goda vinster 20 kvartal i följd är Atlas Copco ett självklart val till Årets Nackaföretag.

2007: Palette Software and Consulting AB

Motivering:

Palette har utvecklat en datalösning som till fast pris – unikt inom datavärlden – effektiviserar ekonomiska och administrativa processer för såväl stora som små företag.
Palette är idag marknadsledande i Sverige och har under 2005 och 2006 etablerat kunder i mer än 30 länder världen över.

2006: Ljungberggruppen AB

Motivering:

LjungbergGruppen har med en stark känsla för byggmästartradition kombinerad med experimentlusta och tillvaratagande av det industrihistoriska kulturarvet skapat Sickla Köpkvarter.
Genom att förädla, marknadsföra och förvalta fastigheterna i egen regi har företaget skapat de bästa förutsättningarna för ett långsiktigt ägande och en positiv utveckling tillsammans med sina kunder.

2003: Independent Studios

Motivering:

”Independent Studios AB, utgör det kreativa navet för Sveriges enda oberoende filmstudio som med hög kompetens och unik flexibilitet i ett nätverk av lokala företag bygger länets nya filmstad.”

2002: Engström Telecom

Motivering:

”Engström Telecom har genom ungdomlig framåtanda, genuint entreprenörskap
och förtroendeskapande kundfokusering utvecklats till ett av Sveriges
ledande och mest lönsamma företag inom mobil teleservice.”

2001: Uniboard AB (Håkan Lans)

Motivering:

”Uniboard AB och Håkan Lans har med unik skaparkraft, uthållighet och kompetens utvecklat produkter som är till omättlig nytta för en hel världs datoranvändande. Exempel på sådana produkter är datormusen och datorns färggrafik.”

2000: Nacka Strands Förvaltnings AB

Motivering:

”Nacka Strands Förvaltnings AB får priset för att de med stor omsorg om miljön, på historisk mark har skapat en ny unik stadsdel som genom sin höga kvalitet är mycket attraktiv för för kunder, medarbetare, boende och övriga kommuninvånare.”

1999: Ticket AB

Motivering:

”För framgångsrikt med att utveckla en affärsidé, som siktar till att alla privatresenärer får produkter med hög kvalitet, god service och lågt pris.”

1998: Pharmadule AB

Motivering:

Med en unik djärv idé och ett konsekvent och målmedvetet arbete i ett mycket kärvt ekonomiskt klimat har Pharmadule AB på kort tid lyckats etablera sig som en ledande komplett anläggningsleverantör till hela världens läkemedelsindustri.

1997: Mat Magasinet (MM)

Motivering:

”Genom konsekvent och målmedveten satsning på lågt pris i kombination med god kvalitet och service har MM på kort tid vunnit kundernas förtroende och intagit en ledande position inom dagligvaruhandeln.”

1996: MediBand

Motivering:

För ett inspirerande, kreativt och målmedvetet arbete med att erbjuda praktiska och kundanpassade hjälpmedel som innebär förhöjd livskvalitet för många människor.

1995: Beslutsmodeller (Scala International) – Per Olof Myrén

Motivering:

För originalitet och världsomspännande framåtanda i en sällsynt tuff bransch