Årets Nackaprofil

2023: Jan Norling

Motivering:

Utan överdrift kan han sägas personifiera allt vad som ryms inom begreppet entreprenörskap. Man brukar säga att alla goda ting är tre och i hans fall innebär det Hjärta, Kvalitet och Utveckling. Det är också dessa begrepp som skapar stommen för de värderingar som ger drivkraft i alla hans verksamheter. Vi som känner honom vet att detta inte är det enda som gör att han lyckas – i hittar också en mycket stor portion av passion och engagemang i allt han tar sig för. Hans verksamheter utgör dessutom själva sinnebilden för hållbarhet i dess tre dimensioner. Och vi hittar honom ständigt i olika cirkulära sammanhang. Alltid med en brinnande glöd och övertygelse i blicken. Alltid med en fast och hjälpande hand till dem som inte har enkla förutsättningar i livet. Med fog kan man säga att det är denna persons fantastiska övertygelse – att alla människor kan lyckas om man bara ger de chansen, att planeten går att rädda och att den bästa affären alltid ligger där framme någonstans runt hörnet – som skapar rörelser och som hela tiden berör.
Det är detta kompromisslösa förhållningssätt som ger hopp om livet och en tro på framtiden.

2022: Johan Rådmark

Motivering:

Han kom från Sundbyberg en tidig vår och var rebell i Djursholm innan Nacka blev hans plats. Här fick vi, via politik, ett samhällsengagemang av sällan skådat slag. I Sverige, i Nacka, i Indien och annorstädes. Sannerligen en altruistisk karriär av vida mått.
I över 25 år har han varit en viktig del i Nackas utveckling inom socialt, kulturellt och innovativt entreprenörskap. Det finns få styrelser inom folkrörelser, kultur- och företagarföreningar, som inte begåvats av detta engagemang. Och kraften i detta bottnar i en sann övertygelse om att alla människor kan åstadkomma underverk om rätt förutsättningar finns.
Många kan vittna om hur detta uttrycks i glödande brandtal, om vikten av den fria och engagerade människans betydelse för att samhällsbygget ska fungera. I motgång har detta varit en viktig utgångspunkt. I prövning efter branden finns ännu den rätta glöden.
Och ur askan får han fågel Fenix att flyga på nytt.

2021: Kadi Upmark

Motivering:

I en tid när många febrilt vände sig utåt för att få hjälp kavlade hon upp ärmarna, krokade arm med personalen och vände skutan så Vår Gård blev till en plats som var mer öppen, inspirerande och mer kreativ än någonsin.
Med idéer som aldrig sinar och mod som aldrig verkar ta slut har hon tagit Vår Gård in i en spännande förändringsresa – mot att bli en levande mötesplats för alla.
Detta är en person som genom engagemang och drivkraft bidrar till en stark gemenskap lokalt i Saltsjöbaden, i hela Nacka och förbi.

2020: Erik Langby

Motivering:

Han kom från Söder en tidig vår. Växte upp i Nacka och gjorde en politisk karriär av sällan skådat mått. Fast själv väljer han kanske inte att kalla det karriär, som den scout han i själ och hjärta är. I över 30 år gick han i fronten för Nackas utveckling som präglas av politiskt entreprenörskap och innovation, vilket har satt Nacka på världskartan. På 80-talet var Erik drivande i att skapa kundvalet. Denna offentliga styrprincip – som idag har spridit sig utanför Sveriges gränser – bygger på att man tror på folk och deras vilja att alltid sträva efter förbättring. Just där hittar man en stor del av hans gärning, att förstå vikten av den fria och engagerade människans betydelse för att samhällsbygget ska fungera. Erik är mångfaldigt, och kungligt, prisad för sitt samhällsengagemang och bidrar fortfarande till Nackas utveckling, som engagerad styrelseledamot i flera betydelsefulla företag. Som kronan på verket får han nu utmärkelsen Årets Nackaprofil 2020.

2019: Ole Gustafsson – Bygg-Ole

Motivering:

Bygg-Ole startades 1945 som ett familjeföretag med en tydlig filosofi. 
Ledorden har varit: Lyssna på kundernas önskemål, vara en duktig 
yrkesman och leverera kvalitet, så kommer allt gå bra.
Ole Gustafsson har under åren tagit företaget framåt till ett 
av de ledande företagen inom svensk byggmaterialhandel.
Ole har samtidigt haft en tydlig kompass när det gäller en roll som 
arbetsgivare och samhällsaktör. Ett patos som yttrat sig i ett starkt
föreningsstöd under åren med sponsring brett inom Nackas föreningsliv.
En värdig vinnare av Årets Nackaprofil, med andra ord.

2018: Marianne Wallberg – VD, Nacka Strandsmässan

Motivering:

Hon är superentreprenören som med hjärta och hjärna satt Nacka på världskartan. Stockholm Beer & Whisky Festival har funnits i över 30 år och är numer inte bara en regional storhet utan också ett globalt begrepp. Därmed har NackaStrandsMässan blivit en mycket välkänd arena och en mötesplats för såväl svensk dryckesindustri som de internationellt största varumärkena.
Genom mässan driver dessutom Marianne ett ungdomsprojekt som hjälper ungdomar att få in en fot i yrkeslivet. Paletten är således fenomenalt 
mångfacetterad och med stor frenesi fortsätter Marianne oförtrutet att 
måla upp en framtid som berör och överraskar oss alla. En värdig vinnare av Årets Nackaprofil, med andra ord.

2017: LG Nilsson – entreprenör och museichef

Motivering:

Han kom via Disney, Siggesta och Junibacken och förde Sveriges första slagfältsmuseum i hamn i Nacka. Ett museum av högsta klass. En sann entreprenör som verkar för unga likväl som gamla och värnar om Nacka i många olika sammanhang. Han skapar fantastiska berättelser av vår gemensamma historia. Hans kapacitet driver honom framåt, hans arbete väcker uppmärksamhet och hans tjänster är eftertraktade i. Nu till våren öppnar han världens största Vikingadestination i Stockholm. LG må vara liten på jorden men med överjordisk energi och kreativitet, en värdig vinnare av priset Årets Nackaprofil.

2016: Helena Waker

Motivering:

Årets NackaProfil är en viljestark visionär som med sin nyfikenhet, motivationsförmåga och inspirationskraft varit en murbräcka i omvandlingen av en småtrött svensk textilbransch till Sveriges största kreativa näring och snabbast växande exportframgång. För att du gjort Stockholm Fashion District och Nacka till ett nytt nav i Sveriges – och världens – modeindustri – Ett stort TACK till Helena Waker.