Årets Nyföretagare genom tiderna

2024: Lalash Bakri med företaget Lalash Media

Motivering:

Att kämpa med studier och extrajobb, till att skapa innehåll på sociala medier har Årets Nyföretagare i Nacka gjort. Med hjälp av sin bror som arbetade med sociala medier, fick hon möjlighet att prova. Först med sång som sedan utvecklades till humor. Från noll kronor i kassan har hon nu startat sitt företag. Med en egen videoprofil på TikTok vill andra företag betala för att synas. Nu med över en kvarts miljon besökare.

Hos NyföretagarCentrum ser vi ofta vem du är som företagare, din bakgrund, kunskap och vad du brinner för. Men ställer frågan; finns det ett behov för din produkt, eller tjänst? Årets Nyföretagare i Nacka har verkligen lyckats förstå behovet hos sina kunder och matcha det med sin egen kreativitet.

För envishet, lyhördhet, och engagemang.

2023: Nina Norberg och Daniel Straume med företaget Loopeli AB.

Motivering:

Att gå från idé till genomförande kräver envishet, mod, kunskap och nätverk. Något som är bra, är också om det finns ett stort behov i samhället och för omvärlden. Idén om den här tjänsten, grundades efter att en familjemedlem drabbats av en stroke. Varken telefon eller videosamtal funkade. Det var för komplicerat. Fysiska besök var alternativet. Detta ledde till mycket frustration för alla och gav dåligt samvete för anhöriga. Det fanns heller ingen tillräckligt enkel tjänst som kunde hjälpa familjen att hålla kontakten. – Då kom man på idén om Loopeli – en enkel videokommunitaktionstjänst byggd för äldre.

Årets nyföretagare har bakgrund inom bland annat försäljning och media.  De har haft modet att starta eget och lyckats få in kapital och kunskap för att växa. De har tagit ett socialt ansvar för att motverka utanförskap genom tekniska hjälpmedel för äldre och sjuka. Affärsidén hjälper nu många att lättare hantera internet, och att få kontakt med sina nära och kära. Årets nya företagare i Nacka hittade finansiering och ”bollplank” genom att söka hjälp av drakar i SVTs Draknästet, och av NyföretagarCentrum i Nacka.

2022: Annika Trogen, Trogen havet

Motivering:

Att kunna manövrera och navigera en båt kräver kunskap. Annikas affärsidé går ut på att lära folk köra motorbåt i Stockholms skärgård och hon lär ut manövrering, navigationsteori, sjövett och de vanligaste knoparna. Hennes ursprungliga tanke var att rikta sig till kvinnor men bland hennes kunder finns både kvinnor och män i alla åldrar.

Annika styrde om från en karriär som HR-chef på ett kapitalförvaltningsbolag och startade eget – något som länge varit en dröm för henne för att kunna arbeta med det hon älskar, och hon gjorde det mitt i pandemin. Bokningarna gick över förväntan, särskilt bland kvinnor. I sommar kommer hon testa konceptet tjejkurs för 12-15-åringar. Annika lär också ut ”eco-driving” och hon ser en möjlighet att använda elbåt i framtiden.

2020: Fredrik Jansson, Boatlife Solutions AB

Motivering:

Årets Nyföretagare i Nacka är ett föredöme för nystartare. Under 100 nätter ombord på sin segelbåt, många sjömil ut i Stockholms skärgård tillsammans med sin skeppskatt Bamse – ville han förändra sin tillvaro som affärschef inom medicinteknik. Att förverkliga en dröm och arbeta med det han älskade – båtar och sjöliv. Han ville göra egna affärer internationellt. Att bli sin egen chef. Utan egentlig insikt i företagande lämnade han sin anställning och mejslade ut en egen affärsidé. Via Nyföretagarcentrum har han nu erhållit en mentor som kan vara stöd i uppstarten. Med entusiasm och energi har han redan lyckats etablera sitt företag och sina produkter på marknaden inom fritid -båtbranschen. Vi ser också spännande innovationer på väg… Han får priset för att han på ett inspirerande sätt har kombinerat sin erfarenhet från internationell handel med ett brinnande båtintresse. Utmärkelsen Årets Nyföretagare i Nacka 2020 går till Fredrik Jansson, som driver företaget Boatlife Solutions AB.

2019: Sara Jonasson Ginters – ”Via Consulting”, företaget Value Impact Advancement Consulting

Motivering:

Hon kom från försäljning inom IT – världen, med tuffa förutsättningar för de ”mjuka värdena” och närde drömmen om att bidra till mer jämställda, mångfaldsrika och inkluderande organisationer. Hon sadlade om, och tog tag i saken genom att starta eget. Detta för ett mer hållbart, och långsiktigt företagsklimat.
Nu hjälper hon organisationer och företag att hitta sätt att förändra sin konkurrenskraft när det gäller att arbeta hållbart. Med hjälp av att sätta fokus på mångfald, inkludering, jämställdhet och makt ger hon redskap genom föreläsningar, kartläggning av löner och rekrytering. Det förändrar vårt synsätt på strukturer som finns överallt, på alla arbetsplatser.

2018: Hoodifood AB med grundarna Gabriella och Johan Carlsson

Motivering:

Nya företag som har mat och matlagning som sitt idékoncept blir fler och fler. Till glädje för oss konsumenter och med stora möjlighet för nya företag att visa upp sin särskilda profil! Årets Nyföretagare i Nacka fick egentligen idén redan för flera år sedan, men har nu landat i ett koncept som kan beskrivas som grannsamverkan, kvalitet, proffs och hemmafixare och delningsekonomi. Allt på en gång. För att citera från hemsidan för Årets Nyföretagare:
”Vi har kokat ihop proffskockar, hobbykockar, entreprenörer, IT-nördar, samt lite dramaten.

2017: Eva Lyberg, psykolog med sitt eget aktiebolag

Motivering:

Att start eget företag innebär att man vill försörja sig själv och förverkliga sin affärsidé. Om det dessutom innebär att affärsidén och verksamheten gör samhället lite bättre och får människor att må bättre – vad mer kan man begära? Årets Nyföretagare är verkligen nystartad – i snart ett år har HON haft sitt aktiebolag och som entreprenör – och medmänniska – ser hon till att barn och ungdomar kan övervinna problem och oro, att unga kvinnor får ett extra stöd i en nybliven mammaroll och – inte minst – föräldrar som befinner sig i kris får den hjälp de så väl behöver.

2016: Ludvig Brydolf

Motivering:

Finns det några ingredienser i receptet för en framgångsrik entreprenör? Det skulle då vara det som Årets Nyföretagare i Nacka i år står för:

• stor portion nyfikenhet
• en lika stor portion uppfinningsrikedom
• flera skopor envishet
• en rejäl skvätt gott humör , vilket ju aldrig skadar!
Han startade som vegetarian och studier inom teknik. Så greps han av matlagningskonsten. Anmälde sig “på skoj” till stor kocktävling i TV4 – och fick silvermedaljen. Allt på bara ett år!

Han är nu på väg mot de kulinariska höjderna och gör enligt ett expertutlåtande: Sveriges godaste kroppkakor. Bara en sån sak.

2015: Nurgazy Kakeshev – Stockholms Båtrekond