Nacka Företagarträff 2023

Vilken dag! Vilket sorl! Vilken härlig Företagarträff!

Det kan ha varit rekordmånga personer som befann sig på Träffen i Nacka Strand i torsdags – för att göra affärer, träffa samarbetspartners, bli inspirerade och våga vägra lågkonjunktur! Tror inte ens vi blev nedstämda av Annika Winsth och Günther Mårders ekonomi-föredrag. Eller ja, kanske lite … som Johan Grip sa ”det låter som kängpunkbandet Totalt jävla mörker” … Men mörkret märkte vi minsann inte i Nacka i torsdags! Det var mer Gyllene tider i sinnet.

Ett stort och varmt Tack till alla Partners, utställare, besökare och talare!

Frukost och invigning

Morgonen började sedvanligt med att Anders Börjesson, Träffen-general och biträdande näringslivsdirektör på Nacka kommun och Carl-Johan Eiderbrant, Företagarna Nacka Värmdö öppnade årets Företagarträff. Invigningstalet hölls sedan av Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun och Per Lejoneke, ordförande i Företagarna Nacka Värmdö. Företagande och samarbete var i fokus – tillsammans gör vi det bättre!

Sedan klippte Mats och Per bandet tillsammans och Träffen var officiellt invigd.

När vi välkomnade vår moderator Mathias Mellgren, Företagarna, satte han direkt energinivån för dagen.

Svante Randlert: Drömarbetsgivaren och kundernas förstahandsval

Mathias presenterade, som han sa, Sveriges kanske bäste talare – Svante Randlert – som plockade upp stafettpinnen och vi blev knappast mindre energifyllda av hans föreläsning!

Svante började dock mörkt ”vi måste börja i nuläget”, men poängterade samtidigt att han aldrig sett så mycket möjligheter som nu. Han presenterade 5 makrotrender som hänt sedan v 9 2020, och hur snabbt det har gått att få till förändringar.

  1. Vill blir måste
  2. Personalomsättningen är den största sedan första världskriget
  3. Vi har gått från stuprör till sugrör. Det funkar dåligt, vi måste ha samarbete och innovation – det är det som har byggt vårt land!
  4. Andra vågens gig-marknad är här. Enmanskonsulten finns nu i alla branscher, vad är ett anställningskontrakt värt?
  5. Halveringstiden för kunskap är halverad! If you snooze you lose! Vi lär oss det gamla på kurser och i skolan. Vi behöver lära nytt!

Hur blir vi då vinnare imorgon? Hastighet och handlingskraft! Fråga dig själv hur ofta du tar beslut!

Och kundbesattheten är det viktigaste sa Svante.
Värdet av ditt bolag/din tjänst är summan av behov/problem du löser för din kund. Du behöver fråga dig om du löser kundens problem eller om du löser gårdagens problem?!

Svante pratade om att LQ är en ny kompetensvaluta. IQ och EQ är gammalt – Learnability quality är det viktigaste du har. Hur kan du bli bättre varje dag? Hur får du dina medarbetare att slå gårdagen?

Vi har en matchningsutmaning, inte kompetensbrist. Det är viktigare att få in personer i företaget som har hög LQ, inte de som har gårdagens kompetens.

Vad gör då Europas bästa arbetsgivare och ledare för att lyckas?

Vi fick tre tips:

  1. Attraktivitet
    Vi köper det vi gillar! Det är först när vi bryr oss om människorna i organisationen som människorna bryr sig om organisationen.
  2. Lojalitet
    Där det finns en stark tillhörighet där blir man lojal.
  3. People to people drivers
    Vi lämnar på grund av dålig service, vi säger upp oss på grund av dåliga chefer. B2B är bullshit – inget organisationsnummer gör affärer med organisationsnummer. Människor gör affärer med människor!

De bästa ledarna tar många små beslut. Inte snabba men många. De vågar utmana ordet planera och pratar om parera. Du vet inget om morgondagen – react, adapt, act. De går från aktivitetsstyrning till hypotesstyrning – tänk om, du måste tänka om!

De går från att vara doers till att vara enablers. Ledarskap handlar om att leda för att andra ska kunna skapa! Bli trädgårdsmästare – byt blomjord runt blomman istället för att byta ut blomman.

De ställer bättre frågor. Gå från att vara ett utropstecken till att vara ett frågetecken. Ställ frågor istället för att ge svar.

Svante lämnade oss sedan med de hoppfulla orden:
Nu går vi in i andra halvlek – möjligheterna är oändliga! Företag har byggt landet och företag kommer fortsätta bygga! Se till att skriva din Not to do-lista – hälften så mycket blir dubbelt så bra!

Affärsmingel

Vi fick en välbehövlig paus med bensträckare och affärsmingel och det var full fart på snacket och kontakterna direkt.

Therese Albrechtson: Vad är era framgångsnycklar?

Vi körde vidare i förmiddagsprogrammet med Therese Albrechtson som öppnade med att en av framgångsnycklarna hon tagit med sig in i näringslivet kommer från handbollen: Våga, vårda, vinn! Våga fånga bollen, vårda den och vinn!

Therese startade redan som UF-företagare och har tagit sig igenom flera företag, både misslyckade och lyckade. När hon startade Academy of Excellence gjorde hon intervjuer med 100 företagsledare som byggt bolag från noll och frågade dem vad de hade behövt för att lyckas.

Först och främst handlade det om people to people!

Resten har hon kokat ner till några tillväxtnycklar:

  1. Ledarskap i tillväxt – vi sitter i så många meningslösa möten. Ha inte möte utan actionplan!
  2. Kreativitet och inspiration – viljan att tänka nytt! 95 % av alla tankar vi tänkte igår, tänker vi även idag. Våga tänka nytt! Om alla gör samma sak konkurrerar man på samma plan.
  3. Effektivitet och struktur – vi måste bli bättre på att effektivisera. Digitala verktyg finns, använd dem rätt!
  4. Rekrytering och talangförsörjning
  5. Framgångsrika team
  6. Marknadsföring och digitala medier
  7. Försäljning och lönsamhet – gör det lätt för kunden att göra rätt. Använd nudging och lagen om sociala bevis.
  8. Styrelsearbete och finansiering
  9. Mod och entreprenörskap
  10. Självledarskap och må bra – den allra viktigaste nyckeln!

Världen förändras så snabbt, det är lätt att dras med. Jobben kräver mer tankeförmåga och vi har mer stress och mer ansvar på vår arbetsmarknad. Hur lätt är det att vara ledare för oss själva och andra idag? Hur kan vi svara upp till samma bekräftelse och beröm ett dataspel ger? En like? En push?

Therese poängterade att vi nu får lika mycket intryck på en dag som vi tidigare fick på ett helt liv! Däremot, sa hon, är det viktigt att ha med sig att alla har lika mycket tid! Skillnaden är vad vi gör med den. Våga ta bort! Håll fokus.

Egentligen borde vi ha massor av tid … Vi har robotgräsklippare, vi beställer mat på nätet, vi rör oss mindre. Sitting is the new smoking … Vi sover mindre, äter sämre och vi går andningskurser för att hinna andas …!

Du måste fråga dig vem som sitter vid ratten i ditt liv?! Din egen attityd påverkar dig. Träna dina inre psykiska muskler! Gör det du är bra på, reflektera och skapa en pepp-mapp där du sparar andras (och eget) beröm.

Sätt gränser och jämför dig bara med dig själv! Istället för att fokusera på det som går dåligt, fokusera på det som går bra. FÖRBÄTTRA det som går dåligt, men fokusera inte på det.

Det krävs MOD för att göra förändringar. Som entreprenör är det ett nyckelord.
Det krävs mod att säga ja, det krävs mod att säga nej.

Panel: Attrahera framtidens kompetens

Ungdomarna från YBC tog plats på scen för att presentera sin panel. Josephine Ålhed, Ludvig Leijon, Alva Hammar, Lucas Nielsen och Sofie Nordlander Rosenmüller som går i åk 3 och har gjort intervjuer med elever samt en enkät till olika gymnasieskolor. Resultatet presenterades för oss och vi fick veta vad vi behöver för att attrahera framtidens arbetskraft.

Efter den mycket intressanta presentationen ledde Mathias ett panelsamtal mellan Josephine och Lucas, Embla Persson, ordförande för Sveriges elevkårer, Linus Holmgren, Employer Branding Chef Nacka kommun och Therese Albrechtson.

Linus, som har rekryterarens perspektiv påpekade att pay and pray är förbi – du måste ut och leta efter din arbetskraft. Kolla mer på vad det finns för kompetens och vilja än specifika erfarenheter för att hitta rätt.

Therese fyllde i att många strävar efter att ha de bästa medarbetarna. Men nu är fokus på matchning – att ha de rätta medarbetarna som passar just det specifika bolaget.

Embla poängterade att det inte går att konkurrera med de som har lång erfarenhet. Vad kan man då bidra med istället som ung? Det behöver man fundera på. Mjuka värden ställs mot formell kunskap.

Therese flikade in att vi behöver personer som är på tårna och som är villiga att lära sig nytt, det är helt avgörande framöver!

Lukas och Josephine sa att något som hamnade långt ner i undersökningen är arbetsgivaren status. Arbetsgivarens egenskaper och hur man blir bemött är viktigare. Om man inte bara anställer efter kompetens, utan ger ungdomarna en chans att visa vad de går får och ser till att de är stimulerade så är de unga öppna för att jobba hårt!

Öppet för besökare

Vid lunch öppnade Företagarträffen för besökare och lokalen fylldes på med sorl och mingel när alla kom för att träffa de utställande företagen.

Du hittar alla våra härliga bilder från träffen här.

Annika Winsth; Nordea & Günther Mårder, Företagarna: Hur mår vår ekonomi?

Efter en välbehövlig lunchpaus och när besökarna började strömma till var det dags för samtalet: Hur mår vår ekonomi? Lett av Johan Grip, chefsekonom på Företagarna

Annika Winsth, chefekonom Nordea & Günther Mårder, vd Företagarna gjorde sitt bästa för att ta ner oss på jorden, och även om Johan försökte få fram lite mer positiva tongångar så var det ganska mörkt.

Annika sa att inflationen inte bara är hög, den är skyhög. Och att räntan inte har höjts väldigt snabbt, den har chockhöjts. Hennes beskrivning är att 2023 är ett förlorat år. Och att det är tio gånger bättre att stå förberedd än att inte ha tänkt. Hennes råd var att ta höjd för att det kommer vara ett besvärligt konjunktur-år. Priserna har förmodligen toppats, men det betyder ju inte att de faller, bara höjs mer långsamt. Till hösten kommer effekterna av räntan slå igenom – det kommer märkas på minskad privatkonsumtion.

Günther sa att det är olika för småföretagare beroende på vilken grupp av företag de tillhör. Den grupp som vänder sig mot hushåll, verkar i en stor stad och säljer en produkt som är trevlig men inte nödvändig kommer att få känna av det här. Tre av tio säger att det finns noll kvar av bufferten till kostnadsökningar. Det gäller att vara kreativ för att överleva.

Annika poängterade att det fortfarande finns branscher som har bra förutsättningar. Är det någon gång man behöver vara flexibel som småföretagare är det när det rör sig fort. Grön omställning går inte att stoppa, företagen är redan på bollen. Byggbranschen för samhällsfastigheter har bättre förutsättningar än de som bygger bostäder.

Titta på beteendeförändringar, sa Annika, ligger du rätt till mot de förändringarna som sker nu kan du fortfarande ha rätt bra förutsättningar.

Johan frågade om grundförutsättningarna har ändrats eller kan vi dra några lärdomar?

Günther svarade att vi har för stor skulduppbyggnad, som på 90-talet, men det är inte företagen utan den privata bostadsmarknaden. Vi är mer pessimistiska nu än vi var då. Efter 90-talet har hushållen inte upplevt detta. Och tillverkande industri t ex såg stadigt ökande värden i IT-kraschen. Därför saknar den här krisen jämförelse i närtid.

Annika påpekade att kriser inte är lika, vi behöver vara ödmjuka. Detta är en inhemsk soppa och värst ute är bostadsmarknaden. Vi kanske behöver ge stöd? Det vore direkt olämpligt att ta bort amorteringskravet, men det behövs mer riktade stöd till de som inte får mat på bordet. Inte den stora massan, men tex pensionärerna och de som har varit vuxna i ca 10 år. De har aldrig varit med i en kris, de visste inte och samhället har ett stort ansvar i att hjälpa dem.

Günther flikar in att vi har en tredjedel så hög statsskuld som vi hade på 90-talet.

Johan undrar om de vet hur utlåningen till småföretagen har sett ut? Vad betyder det för ett land om vi inte lånar ut till företagaren?

Günther svarar att företag lånar för att kunna investera, dvs kunna tjäna mer, skapa jobb och verkar tillbaka. Annars hade man avstått från att låna. Det är en helt annan logik än privatlånen.

Annika säger att hushållen har lånat betydligt mer än företagen har gjort. Den offentliga sektorn var skuldsatt under 90-talet, nu är det hushållen som är skuldsatta och staten har bra förutsättningar. Det är större risk med skuldsatta hushåll. Vi är i en skörare situation, för väldigt få hushåll kan snabbt ställa om. Och då får vi effekter på konsumtionen och företagen.

Rent krasst ska man inte stötta företagen, de som inte är konkurrenskraftiga ska inte finnas.

Politikerna ska stå för grön energi, infrastruktur och boende.

Günther påpekade att vi har 50 miljarder som används som stöd för företagare. Helst borde de dras tillbaka och istället skapa bättre förutsättningar för alla företag. Men det kommer inte hända så vi driver inte frågan (Företagarna).

Johan undrade om det har varit för lönsamt att låna ut till hushållen? Men Annika är tveksam. Olika delar kostar olika mycket, för varje krona som vi lånar ut behöver banken hålla mer i kassan. Det har funnits en enorm drivkraft i bostadsbyggandet. De kommersiella fastighetsbolagen har gått bra.

Hennes råd är att företagare ska ha relationer med finansiärer. I dåliga tider när man är bank är det mycket lättare att låna ut till de som man känner till, har en relation till och vet hur det går.

Günther påpekar att som bankchef fokuserar du på de enkla affärerna där du kan få mest vinster. När det gäller bolån så försvinner inte de fysiska personerna. Men en juridisk person kan gå upp i rök om affärerna inte håller. Det kostar mer för banken, även i tid och resurser.  Därför har företagslånen vuxit mycket långsammare än bolånen.

Johan fiskade efter att få avsluta med något positivt!

Annika svarade att hur illa det blir avgör riksbanken och centralbanken. Risken är rätt stor att de kommer behöva höja räntan mer. Kommer vi kunna hantera det? Ja de flesta av oss, om de inte knäcker bostadsmarknaden. Så länge vi har ett jobb så kan vi betala räkningarna. Men det släpar ca 6 månader, om de som är varslade nu blir arbetslösa så blir de arbetslösa i september. ”Jag tror de kommer gå ner till 2% ränta, så det blir okej. Men vi slickar våra sår 2024”.

Günther flikade in att långa trender är viktigast för långsiktiga företagare. Om vi sätter allt i vårt 30-åriga företagarperspektiv så blir dramatiska kriser ganska medelmåttiga. Vi kommer slå nya konkursrekord minst fram till juni. 22 000 företag hade skatteanstånd nu, många av dem borde gått i konkurs redan i pandemin. Men det kommer inte ha så stor effekt för man har redan dragit ner och sagt upp personal.

Johan undrade då hur vi kan vända det här till vår fördel?

Günther menade att företag som går igenom tuffa tider kommer ut och överraskar med höga marginaler. Man har lärt sig att vrida och vända på kronorna. Vi kommer bli tuffare i alla våra prisförhandlingar. Titta på börsen! Den är alltid 12–14 månader före.

Annika säger att de flesta företag förstår att man inte bara kan skicka vidare sina kostnader. Konkurrensen är mellan företagen nu. Svenska arbetsmarknaden är superstark och så länge du har ett jobb kan du betala. Vi står långt fram i den gröna omställningen här i Sverige, det är bra! Näringslivet är otroligt duktiga på att kavla upp ärmarna och det gör man. Kan politiker inte ställa om så gör vi det.

Ni brukar klara det mesta och det gör ni den här gången också!

Petter: Artisten, varumärket & entreprenören

När eftermiddagen började bli sen och hallen var fylld med besökare var det dags för Petter att ta plats på scen. Med en otrolig fart och mycket humor berättade han för oss hur man håller sig relevant i flera decennier.

Petter började redan från början med att förklara hur hans uppväxt såg ut, en barndom som präglades av föräldrar som hatade fulkultur och Amerika. Du fick inte heller inte sticka ut i Sverige på 70-talet. Allt skulle vara lika!

Det är fortfarande okreddigt att gilla marknadsföring som kulturarbetare … men Petter har inga problem med att sticka ut! Han lärde sig tidigt tillgång och efterfrågan och att det är viktigt att hålla koll på bilden av sig själv. Kan du förändra och påverka den?

Du behöver kunna skratta åt dig själv!

Lär dig av yngre och äldre, följ utvecklingen men var prestigelös och ha hårt driv!

Bygg hela tiden relationer, lyft din kund och dina klienter.

Och våga ta plats! Se till att synas och göra något annat än det andra gör!

Petter radade upp en mängd olika verksamhetsområden där han är aktiv, och sa att det är viktigt att våga sticka ut, tänka utanför boxen och hitta din egen arena. Samarbeten är viktigt. Inse andras styrkor och dina brister. Satsa på team och lagkänsla och gör det ihop!

Han avslutade med att ge oss rådet ”Var alltid lite bättre än igår!”

Prisutdelningen

När prisutdelningen skulle börja välkomnade Mathias Annie Lööf upp på scen med orden att det var hennes första framträdande som arbetslös. Hon kontrade med att det inte gått så lång tid sedan i söndags och att hon är hemma och skriver på sin bok!

Annie sa att det var en ära att få komma tillbaka till Träffen för att dela ut våra priser. Hon gillar företagare och att prata företagande, och flikade in att hon kanske är tillbaka nästa år, som medlem hos Företagarna Nacka Värmdö.

Prisutdelningen tog vid och vi delade ut priser till våra väl värda vinnare!

När prisutdelningen var klar öppnade AW-puben och efterminglet tog vid.

Vi i arrangörsgruppen vill verkligen tacka alla partners, utställare, talare och besökare för en fantastisk Företagarträff!

Och tack till vår moderator Mathias Mellgren för mycket att mycket kompetent och energifyllt ledde oss genom dagen.

Vi ses nästa år – jubileumsträffen kommer att hållas den 22/2-24. Boka in datumet redan nu!

Foto: Baltasar Aguirre och Stanislaw Meyer